Na Deň detí s novým mottom Noc kostolov 2012 v Boleráze

18.11.2011 20:00

K Trnavskej arcidiecéze sa pridajú ďalšie diecézy, kostoly otvoria aj gréckokatolícke eparchie.

  TRNAVA. Noc kostolov sa po úspešnej tohtoročnej premiére uskutoční aj v budúcom roku. Kostoly, kostolné veže, kaplnky či krypty budú sprístupnené 1. júna 2012 od 18:00 do 24:00. Informovala o tom Lucia Drábiková z Arcibiskupského úradu v Trnave.

Do prvej Noci kostolov na Slovensku sa zapojilo 96 kostolov zo 61 miest a obcí, väčšinou z Trnavskej arcidiecézy. Krásy a mnohé nepoznané zákutia sakrálnych priestorov si napriek nepriazni počasia prišlo pozrieť vyše 23-tisíc ľudí.

Do druhého ročníka sa okrem Trnavskej arcidiecézy zapoja aj Nitrianska diecéza, Košická arcidiecéza, gréckokatolícka Bratislavská a Košická eparchia, Žilinská diecéza a Banskobystrická diecéza. S prípravami Noci kostolov sa už začalo, v stredu sa uskutočnilo prvé stretnutie zástupcov diecéz.

Noc kostolov má v Európe šesťročnú tradíciu. Po prvý raz ju zorganizovali v Rakúsku v roku 2005, od roku 2009 prebieha aj v Českej republike, kde sa v roku 2011 zapojilo už viac ako 900 kostolov a modlitební. Na Slovensku bola po prvý raz zorganizovaná tento rok v piatok 27. mája. Budúci rok sa Noc kostolov uskutoční okrem Česka a Rakúska i v Nemecku, Holandsku, o jej príprave sa hovorí i v Maďarsku.

Cieľom Noci kostolov je otvoriť ich na niekoľko hodín pre verejnosť a ponúknuť zaujímavý program aj ľuďom, ktorí bežne nechodia do kostola, aby mali možnosť nahliadnuť a spoznať krásu katedrál, kostolov, kaplniek, pastoračných centier, modlitební, kláštorných záhrad, ale aj krýpt či veží.

piatok 18. 11. 2011 10:16 | SITA

- zdroj: www.trnava.sme.sk

 

Slovensko opäť otvorí svoje chrámy

Otvorené a rozžiarené plné kostoly, sprístupnené veže a krypty, zaujímavé prednášky a koncerty. I taká bola Noc kostolov, ktorú tento rok napriek dvom búrkam navštívilo vyše 23.000 ľudí. Do prvej Noci kostolov na Slovensku sa zapojilo spolu 96 kostolov a 61 miest a obcí väčšinou z Trnavskej arcidiecézy, ale aj z Nitry a obcí iných diecéz. Noc kostolov ukázala ekuménu v praxi, priviedla k spolupráci ľudí vo farnostiach, pomohla odkryť mnohé krásy nepoznaných zákutí sakrálneho priestoru. Na jej príprave spolupracovalo 1229 dobrovoľníkov.

Aj v roku 2012 sa kostoly otvoria pre verejnosť. Noc kostolov sa bude konať 1. júna 2012 od 18.00 do 24.00 hod. Jej mottom bude parafrázovaný verš z Prvého listu Solúnčanom: „Všetci sme deti svetla. Nám nevládne Noc, ani temnota“. Duchovnú garanciu nad projektom v roku 2012 prevzal trnavský arcibiskup Mons. Róbert Bezák. Do druhého ročníka sa okrem Trnavskej arcidiecézy zapoja aj Nitrianska diecéza, Košická arcidiecéza, gréckokatolícka Bratislavská i Košická eparchia, Žilinská diecéza a Banskobystrická diecéza. S prípravami Noci kostolov sa už začalo, v stredu sa uskutočnilo prvé stretnutie so zástupcami diecéz.

Zástupcov z diecéz privítal trnavský arcibiskup Mons. Róbert Bezák, CSsR a tím Noci kostolov im predstavil projekt. Projektová manažérka Anna Huščavová spolu s programovým koordinátorom Rastislavom Mrázom priblížili históriu, myšlienku a priebeh Noci kostolov 2011. Stretnutia sa zúčastnili Václav Dušan zo Žilinskej diecézy, Jozef Dronzek z Košickej arcidiecézy, Miloš Pikala z Banskobystrickej diecézy, Martin Pavúk, ktorý zastupoval Gréckokatolícka eparchiu Bratislava a Košickú eparchiu, a Vladimír Kopec z Nitrianskej diecézy.

Noc kostolov má už za sebou úspešnú 6-ročnú tradíciu. Po prvý raz ju zorganizovali v Rakúsku v roku 2005, od roku 2009 prebieha aj v Českej republike, kde sa v roku 2011 zapojilo už viac ako 900 kostolov a modlitební. Na Slovensku bola po prvý raz zorganizovaná tento rok v piatok 27. mája  2011 od 18.00 do 24.00 h. Budúci rok sa Noc kostolov uskutoční okrem Česka a Rakúska i v Nemecku, Holandsku, o jej príprave sa hovorí i v Maďarsku. Jej začiatok opäť oznámi vyzváňanie zvonov otvorených kostolov o 17.50 hod.

Cieľom Noci kostolov je otvoriť ich na niekoľko hodín pre verejnosť a ponúknuť zaujímavý program aj ľuďom, ktorí bežne nechodia do kostola, aby mali možnosť nahliadnuť a spoznať krásu katedrál, kostolov, kaplniek, pastoračných centier, modlitební, kláštorných záhrad, ale aj krýpt či veží, ich zaujímavú históriu, umenie, spev a kultúru.

 - zdroj: www.abu.sk